Psih. Petru Mădălin Constantinescu

M-am născut în Craiova, dintr-o familie mixta sub aspectul religiei si etniei şi am fost crescut atât în tradiţia creştin ortodoxă cât si cea romano-catolică pe care le respect depotrivă, primind botezul ortodox în Bucureşti.

Bunica mea de origine germană avea o credinţă de nestrămutat si o cunoaştere deosebită a plantelor şi remediilor naturiste populare cu care mă trata des când eram bolnav. Copilaria am petrecut-o în comunism în Rm. Vâlcea, Brezoi şi Bucureşti şi pot spune ca mă gândesc cu profundă nostalgie la ea şi la faptul ca noi improvizam foarte multe ducând un mod de viaţă foarte natural în comparaţie cu generaţiile de copii din prezent.

Copilărie în socialism sub supravegherea bunicii

Mama si tatăl meu, ambii intelectuali, erau de-asemenea pasionaţi in mod deosebit de practicile de tratament naturist, parapsihologie şi psihologie iar mama mea avea cunostinte solide de medicină şi farmacologie, ca de altfel şi de chimie.

Tatăl meu a fost de asemenea dintotdeuna un psiholog amator practicant. Toate acestea mi-au format anumite cunoştinţe si motivaţie de a studia si eu mai departe aceste lucruri. Astfel de mic copil citisem Bhagavat Gita si pusesem in practică cu succes anumite practici, adunam diverse plante de tratament iar mai târziu când am mers la Bucureşti să studiez muzica la nivel profesionist la vârsta de 9 ani, pe lânga studiile serioase şcolare, am avut parte de o creştere deosebita sub aspect informal şi nonformal în ceea ce priveşte terapeutica, venind din partea celor doua mame ale mele adoptive Dr. Junona Moroianu cercetator biochimist de talie internaţională si Dr. Carmen Perez Sturza, medic homeopat, precum şi a multor alţi oameni din anturajul meu, cum ar fi mătuşa mea, medic psihiatru şi mulţi alţii, inclusiv profesori din şcoala generală, cum ar fi doamna profesoara de română Marcea, soția profesorului Pompiliu Marcea, care avea o deschidere deosebită cătrea medicină, psihologie și terapie . Am invăţat astfel pe rând mai multe despre corpul şi psihicul uman, practici de yoga, Reiki, tehnici ale lui Sebastian Kneipp, tehnici de masaj si presopunctura ş.a. dar şi foarte multe noţiuni de parapsihologie şi psihanaliză care predominau viaţa mondenă a Bucureştiului pre-revoluţionar.

În aceeiaşi perioadă l-am intâlnit şi pe părintele călugăr Ghelasie Gheorghe de la Manăstirea Frăsinei, autorul Medicinii Isihaste, caruia i-am citit ulterior o mare parte din cărţi deoarece eram mereu în contact cu practicile sale prin prietenii comuni foarte apropiaţi mie din Vâlcea, incercând sa pun in practica in viata mea şi a altora sfaturile Medicinii Isihaste. Ulterior am legat o relaţie de prietenie duhovnicească cu un ucenic al său, Părintele Lavrentie care m-a îmbogăţit spiritual mai departe.

Cu părintele Lavrentie în faţa chiliei de la Schtul Pătrunsa

  În Bucureşti, am trăit pe rând Revoluţia Română din 1989, Piaţa Universitaţii, Mineriadele, în care am fost participant activ ca tânăr adolescent. Mai exact victimă în 14 Iunie.

Ulterior m-am reîntors la Rm. Vâlcea unde am facut Liceul real, specializarea Matematică şi Fizică şi mi-am continuat studiile de muzică. Familia mea a intrat in afaceri unde am fost activ implicat, dar nu am pierdut contactul cu studiul medicinii alternative/compementare şi psihologiei, mai ales că după revoluţie a fost o o abundenţă de publicaţii până atunci interzise, iar dupa terminarea liceului am descoperit cu uimire valoarea psihologiei aplicate în economie şi relaţii umane, precum şi în viata mea personală şi a celorlaţi din jurul meu. Sub aspect practic un mentorat, de valoare l-am primit din partea prietenului meu Căpitan de Vânători de Munte, Doru Şoava, cu care am facut probabil sute de trasee montane şi care avea o predilecţie deosebită pentru psihologia aplicată în toate contextele existenţei.

Fiind băiet păduri cutreieram şi psihologie învăţam

De asemenea tot în această perioadă unirea psihologiei de spiritualitate a fost profund influenţată de Părintele Alecu Anton, Parohia Sf. Anton din Rm. Vâlcea unde am făcut parte din grupul de tineri al parohiei.

Astfel am hotărât sa studiez psihologia la Sibiu, unde aveam mai mulţi prieteni, rude si simţeam datorita originii mele mixte ca mă potrivesc.

Încă de la primul contact cu Sibiul şi primele cursuri m-am simtit acasă. Deşi încercasem 3 facultăţi înainte, nu avusesesem deloc pasiune pentru ele. Îmi gasisem in sfârsit pasiunea. Pe rând oamenii care mi-au format viaţa, studiile si practicile in mod deosebit, au fost Domnul Profesor Eugen Iordanescu, Domnul Profesor Sever Purcia, Doamna Profesoară Gabriela Marcu, Doamna Profesoară Ana Maria Pinter, Domnul Profesor Răulea Ciprian, Domnul Profesor Adrian Brate şi ulterior Domnul Profesor Mihai Ion Turcu.

Întâlnire cu Domnul Profesor Turcu după 15 ani de la terminarea facultăţii

În acelaşi timp am absolvit un curs gratuit de formare in psihoterapie Cognitiv Comportamentală cu domnul Prof. Dr. Wolfram Hoffman cu care ulterior mi-am absolvit terapia personală în Germania, precum şi supervizarea in psihoterapie si de asemenea cursuri deosebit de valoroase cu domnul Prof. Dr. Michael Stevens care a devenit mentorul meu ştiintific, având numeroase colaborari de cercetare, dar si îndrumare în ceea ce priveşte activitatea mea ulterioară de psiholog clinician.

Facultatea a fost mai mult decat o formă de studiu, deoarece pe lângă activitatile curiculare, în cadrul Asociaţiei Studenţilor Psihologi din Sibiu am condus pe rând Revista Profil si Cercul de Psihoterapie si m-am implicat alaturi de ceilalti colegi ai mei pentru o activitate studenţească de anvergură. În aceiaşi perioadă, am absolvit numeroase alte cursuri suplimentare de formare in meloterapie, psihoterapie, statistica ş.a cu profesori din Germania, Marea Britanie, S.U.A şi Olanda.

După terminarea facultăţii, am lucrat în cadrul unui spital de boli psihice cronice, Centrul de Recuperare si Reabilitare a Peroanelor Adulte cu Handicap Calinesti aproape 6 ani de zile, unde mi-am facut ucenicia ca psiholog clincian: sute de ore de terapie in conditii greoaie, mii de evaluari psihologice, unde mentoratele şi sprijinul din partea diverşilor colegi psihologi si psihiatri, asistenţi sociali şi medicali şi altor oameni, m-au ajutat enorm.

În cabinetul psihologic de la C.R.N.P.A.H. Călineşti

În aceeiaşi perioada am început colaborarea cu Crucea Roşie Italiană pentru ajutorarea oamenilor spitalului la care lucram, cu ajutorul surorilor Romano-Catolice de la Casa Speranţei din Câmpina. Unde am şi lucrat mult mai târziu împreună cu soţia mea cu copii abandonaţi.

Ulterior am absolvit un program masteral la Braşov in Consiliere psihologică şi o şcoala de formare in psihoterapie integrativă la Bucureşti în cadrul Institutului Român de Psihoterapie Integrativă. Am mers mai departe şi am absolvit de asemenea un Master in Psihologie Clinică: evaluare si interventie terapeutică la Universitatea din Bucureşti, care a fost o noua revelaţie pentru mine ca psiholog deoarece, mi-a pus bazele psihologiei calitative aplicate, lucru care imi lipsea, deoarece fusesesem un cantitivist convins. care aveam deja ca om de ştiinta câteva lucrări de cercetare cantitativă în reviste de top internaţionale. Am regăsit, de asemenea puntea psihologiei cu medicina şi în special cu Medicina Complementară, Psihosomatica și Medicina integrativă în actul terapeutic. În mod deosebit interacţiunea formală şi informală cu domnul profesor dr. Constantin Enachescu şi doamna profesoară Irina Holdevici, au lăsat urme profunde in sufletul meu.

Am continuat munca ca psiholog clinician specialist in cadrul Fundaţiei Estuar, de unde am plecat deoarece nu aveam libertatea de face lucrurile asa cum doresc si cum fusesem invăţat în mod liber şi responsabil la Spitalul de tulburări neuropsihice cronice din Calineşti Prahova. În cadrul acestei fundaţii însă munca într-un centru de zi cu oameni cu şanse mari de recuperare, mi-a întărit foarte mult optimismul terapeutic chiar şi în tulburări psihice grave. Am devenit de asemenea conştient de rolul major al societăţii în producerea, întreţinerea şi eventual recuperarea în tulburările psihice. Deasemenea contactul cu oameni dedicaţi mi-a îmbogăţit viaţa, spiritul şi profesia.

Cu colegi de la Fundaţia Estuar

Am început apoi timid munca la Cabinetul meu individual pe trei directii: evaluare psihologică clinică şi psihodiagnostic, intervenţie psihoterapeutică şi cercetare ştiinţifică, incluzând consultanţa oferită studenţilor in acest domeniu mai greoi, inclusiv celor de nivel de doctorat şi nu toţi din România

Începând din 2003 până în 2013 am participat de asemenea la mai multe şcoli de vară şi conferinţe internaţionale organizate de universităţi de prestigiu din Germania, Italia, Turcia, România şi Serbia.

În ceea ce priveşte activitatea de cercetare ştiinţifică pe lângă activitatea privată de cercetare fundamentală, am condus de asemenea doua echipe de cercetare aplicată care au avut ca obiect adaptarea profesionala de teste clinice de evaluare si ulterior am fost angajat ca Research Director în cadrul Conscioussnes Quotient Institute. În urma muncii de echipă, am contribuit la încercarea creări acestui test de pionierat în a surprinde caracteristici ale conştienţei personale si relaţionarea lor cu starea de bine psihică.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 1452392_10151978308377978_2004211346_n.jpg
Echipa de cercetare la Congresul Internaţional EFPA 2011, Istanbul Turcia

Am continuat de asemenea activitatea la cabinetul meu personal şi am devenit pe rând Psiholog Clinician Principal, Supervizor si Formator în cadrul Crucii Rosii. În aceaste calităţi, am condus nenumărate şedinţe de consiliere şi psihoterapie, am făcut evaluări şi psihodiagnostic, am supervizat mai multe grupuri de psihologi clinicieni din jud. Sibiu, jud. Valcea, Bucureşti, Jud. Prahova, București s.a., am ţinut diverse workshop-uri de formare, care se pot vedea pe acest website şi în principiu activitatea mea a fost şi este foarte diversă şi complexă, deoarece sunt pasionat de profesia mea şi am o mare bucurie atunci când reuşesc să dau oamenilor un ajutor substanţial.

Deşi nu m-am considerat niciodata doar un simplu practician, am sărit în ajutorul oricărui om in suferinţa cu ce am putut mai bine. De asemenea am activat şi înca activez in cadrul Crucii Roşii în acţiuni organizate cât şi pe cont propriu, pentru ajutorarea oamenilor în situatii defavorizate.

Pe lângă activitatea mea de psiholog pe multe direcții, în prezent încă mai studiez la distanță în sistemul blended learning, psihologia și medicina la Universitatea din Hagen, Germania precum şi la alte universități din Bavaria, Germania, U.S.A şi Austria, în limita timpului şi caut să mă perfecționez în domeniul meu extrem de complex, cu o dorință mare de contribui la reducerea suferinței umane. De asemenea în urma pasiunii mele pentru a înțelege și trata integral ființa umană am absolvit mai multe cursuri din domeniul Medicinei Integrative, inclusiv în domeniul medicinii orientale pe care le-am incorporat în practica și viața mea.

Câteva video de Psihodeducaţie şi Medicină integrativă